top of page
  • Foto van schrijverMoimmo

De renovatieplicht in vragen en antwoorden.

Wat is de renovatieplicht?


Sinds januari 2023 is iedere koper van een woning verplicht om de gekochte woning waarvan het energieprestatiecertificaat (EPC) een energielabel E of F heeft zodanig energetisch te renoveren dat het een energielabel D of lager krijgt. Deze renovatie dient te gebeuren binnen de 5 jaar na aankoop.


Wat is het doel van de renovatieplicht?


De renovatieplicht is in het leven geroepen om de doelstelling, nl het energiezuinig en duurzaam maken van elke woning (huis of appartement) tegen 2050. Dit zal in verschillende stappen verlopen. Vanaf 2028 zal men een energielabel C moeten behalen, 2035 een energielabel B voor huizen en C voor appartementen, 2040 een energielabel A voor huizen en B voor appartamenten en 2045 een energielabel A voor zowel huizen als appartementen en dit telkens binnen de 5 jaar na aankoop. Dat is het plan alvast...



Is de renovatieplicht geldig in heel België?


De renovatieplicht is momenteel enkel geldig in Vlaanderen. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië werkt men momenteel aan maatregelen om ook daar energiezuinige woningen te creëren.


Hoe kan ik mijn woning energiezuiniger maken en zodoende een beter energielabel bekomen?


Het EPC-attest geeft je een beeld van waar het schoentje knelt en krijg je een indicatie van het effect welke eventuele renovatiewerken zullen hebben op je energielabel. Zo kan je beslissen waarin je zal gaan investeren (bv een betere isolatie, overschakelen op hernieuwbare energiebronnen, dak en/of gevel vernieuwen, nieuwe ramen,... ) Een energiedeskundige kan je hierbij uiteraard helpen.


Zijn er premies om mijn woning energiezuiniger te maken?


Afhankelijk van waar je woning is gelegen zijn er verschillende premies beschikbaar voor het uitvoeren van renovatiewerken. Via premiezoeker.be kan je opzoeken op welke premie jij recht hebt.


Is er controle of wat gebeurt er als ik me niet hou aan de renovatieplicht?


Na het beëindigen van de renovatiewerken dient het energielabel opnieuw bepaald te worden door een energiedeskundige. De nieuwe score wordt dan doorgegeven aan het VEKA ( Vlaams Energie- en Klimaatagentschap).

Blijf je echter in gebreke aan je renovatieplicht dan kunnen daar (zware) boetes aan gekoppeld worden en dien je alsnog de nodige aanpassingen uit te voeren binnen een nieuwe voorop gestelde termijn.


24 weergaven0 opmerkingen
bottom of page